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Reference: Sections 5-1.28 and 5-1.29 of the Oakland Municipal Code.

General Statement

Establishes the measure of tax for persons engaged in business as a service provider.

BACKGROUND

In 1989 several meetings and discussions were held at the request of a Health
Maintenance Organization around the issue of how the measure of tax would be
determined for contracted services.

RULING OF THE DIRECTOR OF FINANCE

Any person engaged in the business of providing a service for which said person is
restricted by law from the delivery of such service to a recipient and, therefore, must
contract with another for the actual performance or delivery of such service shall be taxed
only on the gross receipts related to the services they legally can provide.

Specific Application – Health Maintenance Organizations:

Any person engaged in the business of a health services provider that is designated as an
Health Maintenance Organization under the regulation of the State of California
Department of Corporations shall be taxed as provided by Section 5-1.29 of the Oakland
Municipal Code.

In those instances where it is demonstrated that a designated Health Maintenance
Organization is restricted and/or prohibited by law from performing or delivering of
health service, and therefore must enter into a contract with another person(s) for the
delivery of said health services to the recipient thereof, the measure of tax shall be the
total gross receipts that inures to the Health Maintenance Organization, exclusive of
payment made under contract to the health services provider(s).
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In those instances where a Health Maintenance Organization is not restricted and/or
prohibited by law from directly performing and delivering health services to the
recipients thereof, the measure of the tax shall be as provided by section 5-1.02(d) and 5-
1.29 of the Oakland Municipal Code and the apportionment ruling related to
professional/semi professional connected Business and Business and Personal Services.

Note:  Total payments made by a non restricted Health Maintenance Organization
pursuant to a contractual agreement with another/other health service provider(s) may not
be deducted from the Health Maintenance Organization’s total Gross Receipts in
determining the measure of tax.


